Panduan Memilih Soy Protein

by - 1:48:00 AM

Terdapat banyak pilihan minuman berasaskan kacang soya berada dipasaran yang dikatakan menjadi sumber protein kepada tubuh badan. Ini buktinya kacang soya mempunyai banyak manfaat untuk kesihatan dan boleh dijadikan minuman harian. Tapi, tahukah kita minuman soya yang bagaimana selamat diminum dan mempunyai sumber protein yang bagus???


Apakah sumber protein yang baik?
Terdapat dua jenis protein dari sumber makanan iaitu:

Protein kelas pertama
  • Iaitu mengandungi kesemua 9 rantai asid amino perlu. Contoh protein ini ialah daging, ikan, ayam dan kacang soya.
Protein kelas kedua
  • semua protein dari sumber tumbhan kecuali kacang soya.

Tahukah anda apa manfaat yang boleh kita dapat dalam 100 gm Soya?
  • 34.9 g protein
  • 331 kalori
  • 18.1 gram lemak
  • 34.8 hidrat arang
  • 227 kalsium
  • 585 fosforus
  • 8 mg zat besi
  • 110 SI Vitamin A
  • 1.07 mg Vitamin B1
  • 7.5 g air
  • Memiliki sejumlah isoflavones yang membantu mengawal / melawan penyakit seperti penyakit kardiovaskular, osteoporosis, dan kanser payudara
  • Berperanan penting untuk mengelak dari penyakit diabetes mellitus, gangguan pada ginjal dan reumatik

Justeru, bagaimana memilih protein berkualiti dan terbaik?
Berikut adalah 7 kriteria yang boleh dijadikan panduan untuk memilih protein berkualiti di pasaran:
  1. Kacang soya itu sendiri mesti tumbuh membesar secara organik. Penananam secara kimia (bukan organik) akan menyebabkan nutrisi makanan berkurangan. Terdapat kajian dimana penyakit kanser amat berkait rapat dengan unsur nitrates yang hadir dari baja kimia. Jadi sepanjang proses penanaman soya, racun perosak dan racun kulat tidak digunakan sama sekali.
  2. Kacang soya tersebut mestilah Non GMO (tidak dihasilkan secara genetik). Non-GMO ialah proses dimana kacang soya diproses pada suhu yang rendah untuk memastikan ia bebas daripada menjadi kacang soya yang diubah suai genetiknya
  3. Soya Protein tu mesti mengandungi 9 asid amino perlu. Badan memerlukan kesemua 9 asid amino ini untuk menghasilkan hormon, jus penghadaman, antibodi dan enzim.
  4. Pemprosesan tanpa alkohol. Dengan penggunaan alkohol, lebih daripada 88 % kandungan isoflavone akan termusnah. Isoflavone diperlukan utk mengurangkan risiko kanser paru-paru dan bermanfaat dalam menyeimbangkan jumlah hormon dan meningkatkan jisim tulang.
  5. Bahan 'anti-thyroid/anti-growth'. Soya mentah mengandungi bahan anti-tiroid dan anti-growth yang mana penting mengelakkan tekanan darah rendah. Namun dengan kaedah penanaman yang tidak organik akan menyebabkan ciri-ciri tersebut disingkirkan. Juga menyebabkan fungsi badan terganggu dan meningkat risiko kanser.
  6. Tanpa Proses Pemanasan. Asid amino yang terkandung di dalam soya akan musnah pada suhu yang tinggi. Menurut kajian yang dilakukan, memasak makanan berasaskan protein akan menyebabkan 50% daripada kandungan asid amino hilang. Jika sesorang itu secara konsisten mengamalkan diet yang sihat tapi kurang makanan yang mengandungi asid amino akan mempengaruhi perkembangan otak dan hormon. 
  7. Penambahan Kalsium. Soya yang telah diproses akan menjadi berasid dimana minyak yang terhasil daripada pemprosesan akan dibuang. Kandungan soya yang berasid akan menyebabkan kerapuhan tulang iaitu osteoporosis. Untuk meneutralkan asid yang terhasil, kalsium perlu ditambah.
Berita baik buat anda!!!
ESP Shaklee menepati semua kriteria-kriteria pemilihan protein terbaik. Banyak kelebihan ESP berbanding soy protein yang lain. Baca selanjutnya mengenai ESP disini

Berminat untuk dapatkan ESP. Hubungi saya untuk dapatkan harga istimewa.
Mia
Shaklee Independent Distributor | Shaklee ID : 1081104 
SMS| 012 - 928 3726
EMAIL |salmiahmz@gmail.com
 FB Fanpage : Jurnal Sihat Cantik

¶ JOM BERUBAH!!! SIHAT BERSAMA SHAKLEE
¶ JADIKAN SAYA PERUNDING VITAMIN TERBAIK ANDA
¶ TERIMA KASIH KERANA MEMBACA ENTRY INI. JIKA ANDA RASA IA BERGUNA, SILA KLIK BUTANG SHARE. "SHARING IS CARING".

You May Also Like

0 comments